Sopa de galets amb mandonguilles (o sopa de Nadal)

Sopa de galets amb mandonguilles (o sopa de Nadal)

Sopa de galets amb mandonguilles (o sopa de Nadal)

Dificultat: el·laborada

Ingredients per 10-12 persones

  • 600 g. Galets
  • 2 Paquets de vegetals
  • 3/4 Kg. Pollastre
  • 1/4 Kg. Vedella
  • 6 Pedrers
  • 6 Colls d’ànec
  • 6 Ossos d’espinada de porc
  • 4 Ossos de vedella
  • 5 l. Aigua
  • Sal

Per les mandonguilles

  • 4 Botifarres crues
  • 2 Ous crus
  • Pa ratllat
  • Farina de blat

Preparació

En una olla gran es posa l’aigua, la sal junt amb tots els ingredients nets (els colls de l’ànec sense pell). Quan arrenqui el bull amb una escumadora vas escumant el caldo i el deixes que bulli a mig foc durant unes dues hores (si veus que redueix molt, abaixes el foc i si cal hi afegeixes aigua). Ho escorres en un altre olla i quan torni a bullir hi poses la pasta i les mandonguilles uns 10 minuts. Ho tastes i si cal rectifiques la sal. També hi has d’afegir tot el bullit de l’olla que hauràs desfet a trossos petits.

Per fer les mandonguilles treus la pell de les botifarres, poses els dos ous sencers crus, el pa ratllat i ho pastes tot junt. Vas afegint pa fins que puguis boleiar bé i fer les mandonguilles, finalment les passes per la farina. Es poden preparar uns dies abans i congelar-les fins que les facis servir.

I també hauries de tastar...
  • Posarem l'aigua, la sal, els menuts de pollastre nets i els ossos a bullir durant un hora. Mentrestant tallarem totes les verdures ben petites, la cansalada també la farem a trossos petits...

  • Netejarem i trossejarem la sèpia deixant la melsa, la posarem a coure amb el mateix oli de les mandonguilles junt amb la ceba tallada i els alls trinxats, la fulla de llorer, un bon raig de vi blanc i...

  • Bullirem el bacallà durant 3 minuts, l'escorrerem i li traurem la pell i les espines. El trinxarem bé i li afegirem l'ou, la molla de pa remullada amb llet, la farina, sal, pebre, un polsim de canyella...

  • Salpebres el pollastre i ho afegeixes al mateix oli junt amb la ceba i el tomàquet trossejat, la cabeça d'alls sencera i la fulla de llorer, ho deixes quasi 1 hora a foc suau. A mitja cocció ho regues...

  • Pelarem i tallarem a rodanxes els porros i les pastanagues, les patates pelades i trossejades, i el bacallà tallat a quadrets....

2 Responses to “Sopa de galets amb mandonguilles (o sopa de Nadal)”

  1. lacuinavermella ha dit:

    Acabem de conèixer el teu bloc, i ens encanta. Enhorabona.

Deixa un comentari